Riskettan Uppsala - Riskutbildning

Gå riskettan i Uppsala

På vår Trafikskola kan du ta del av riskutbildning 1. Syftet med utbildningen är att du som körkortsaspirant ska förstå din roll i trafiken och att det finns olika faktorer som påverkar ditt beteende och omdöme. Under utbildningen läggs stor vikt på att resonera och diskutera kring hur exempelvis alkohol, droger och trötthet kan påverka en förare. Målet med utbildningen är att de som genomgått den ska avstå från droger och alkohol i samband med körning och också vara uppmärksamma på deras generella tillstånd innan de sätter sig bakom ratten.

Boka plats på nästa utbildningstillfälle genom att klicka på länken nedanför!


Obligatorisk riskutbildning

Fram till 2009 satt risk 1 och risk 2 ihop men nu är de två separata utbildningar. Både riskutbildning 1 och 2 är obligatoriska. Man får inte gå vidare och göra förarprov utan att dessa två är godkända. Risk 2 gör man oftast när man kommit en bit på vägen och börjar närma sig teori- och förarprov. Riskutbildning 1 kan man genomgå tidigare om man vill. Giltigheten för genomförd riskutbildning 1 är fem år. Kursen är ungefär tre timmar lång.

riskettan Uppsala

Steg-för-steg mot körkortet

Riskutbildning 1 är bara en del av flera obligatoriska moment som man behöver göra för att komma fram till det slugiltiga testet - förarprov. Nedan listar vi några viktiga delmoment på resan mot körkortet.

Körkortstillstånd - Innan du börjar övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd. Det kan du göra på transportstyrelsens hemsidan.

Introduktionskurs - För att du och din handledare ska få börja övningsköra behöver ni genomgå en handledarutbildning, även kallad introduktionskurs. Vi har handledarkurser. Du och din handledare kan boka plats här!

Riskutbildning 1 - Som vi nämnt här ovan är risk 1 en kurs där vi går igenom och informerar om olika riskfyllda beteende i trafiken och hur man kan göra för att undvika dessa. Boka plats på riskettan genom att fylla i vårt kontaktformulär!

Riskutbildning 2 - Den här utbildningen består av både praktiska och teoretiska element. Bland annat får man göra vissa övningar på en halkbana. På risk 2 går ni också igenom om hur miljö, väglag och andra yttre omständigheter kan påverka körförmågan.

Teoriprov - När man klarat riskutbildning 2 kan man boka tid för teoriprovet. På teoriprovet får du visa din kunskap kring trafikregler och trafikvett. För att klara teoriprovet behöver man studera innan. Vi har studiematerial som du kan köpa och erbjuder även individuella privatlektioner i trafikteori.

Förarprov - Det sista provet innan du har körkortet i din hand är förarprovet. Under förarprovet blir både din praktiska och teoretiska kunskap testad av en trafikinspektör. Om du klarar förarprovet så får du ett intyg och sedan är det fritt fram att beställa ditt körkort.

Gå en trafikutbildning av högsta klass!